Norweskie, czyste kwasy Omega3 polecane przez nasze doświadczone dietetyczki kliniczne.
Niezbędne w łagodzeniu stanów zapalnych i budowaniu odporności. Hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Kwasy omega-3, w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), odgrywają ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Mogą one:

  • Zmniejszać stan zapalny. 
  • Hamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. 
  • Wzmacniać układ odpornościowy. 

Suplementacja kwasami omega-3 jest szczególnie zalecana w przypadku ryzyka wystąpienia:

  • raka jelita grubego
  • raka piersi
  • raka prostaty
  • raka jajnika
  • raka płuc

W badaniach klinicznych wykazano, że suplementacja kwasami omega-3 może zmniejszać ryzyko powikłań pooperacyjnych u pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego. U pacjentów z rakiem jelita grubego, którzy spożywali dziennie 2,5 g kwasów omega-3, ryzyko poważnych powikłań pooperacyjnych zmniejszyło się o 50%! Dowiedziono, że kwasy omega-3 mogą znacznie poprawiać wyniki leczenia nowotworów przewodu pokarmowego. U pacjentów z rakiem żołądka, którzy spożywali dziennie 2,5 g kwasów omega-3, ryzyko nawrotu choroby zmniejszyło się o 30%. Podsumowując, kwasy omega-3 to cenne składniki diety, które mogą mieć istotny wpływ na przebieg leczenia nowotworów przewodu pokarmowego.

DLACZEGO WARTO ROZWAŻYĆ SUPLEMENTACJĘ?

Kwasy Omega 3 są niedoborowym składnikiem w diecie Polaków. Organizm ich sam nie wytwarza, dlatego konieczne jest ich uzupełnianie. 

Niestety w Polsce mamy nadwyżkę kwasów Omega 6 (statystyczny Polak ma 1:20), można to sprawdzić, wykonując testy z krwi – są dostępne przy zakupie produktów Equology.

Rynek suplementów (szczególnie jeśli chodzi o Omega 3), oferuje różne preparaty, często wątpliwej jakości, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na zanieczyszczenia dioksynami, rtęcią i ołowiem! 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *