Norweskie, czyste kwasy Omega3 polecane przez nasze doświadczone dietetyczki kliniczne.
Niezbędne w łagodzeniu stanów zapalnych i budowaniu odporności. Hamują wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Kwasy omega-3, w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), odgrywają ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Mogą one:
- Zmniejszać stan zapalny.
- Hamować wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
- Wzmacniać układ odpornościowy.
Suplementacja kwasami omega-3 jest szczególnie zalecana w przypadku ryzyka wystąpienia:
- raka jelita grubego
- raka piersi
- raka prostaty
- raka jajnika
- raka płuc
W badaniach klinicznych wykazano, że suplementacja kwasami omega-3 może zmniejszać ryzyko powikłań pooperacyjnych u pacjentów z nowotworami przewodu pokarmowego. U pacjentów z rakiem jelita grubego, którzy spożywali dziennie 2,5 g kwasów omega-3, ryzyko poważnych powikłań pooperacyjnych zmniejszyło się o 50%! Dowiedziono, że kwasy omega-3 mogą znacznie poprawiać wyniki leczenia nowotworów przewodu pokarmowego. U pacjentów z rakiem żołądka, którzy spożywali dziennie 2,5 g kwasów omega-3, ryzyko nawrotu choroby zmniejszyło się o 30%. Podsumowując, kwasy omega-3 to cenne składniki diety, które mogą mieć istotny wpływ na przebieg leczenia nowotworów przewodu pokarmowego.
DLACZEGO WARTO ROZWAŻYĆ SUPLEMENTACJĘ?
Kwasy Omega 3 są niedoborowym składnikiem w diecie Polaków. Organizm ich sam nie wytwarza, dlatego konieczne jest ich uzupełnianie.
Niestety w Polsce mamy nadwyżkę kwasów Omega 6 (statystyczny Polak ma 1:20), można to sprawdzić, wykonując testy z krwi – są dostępne przy zakupie produktów Equology.
Rynek suplementów (szczególnie jeśli chodzi o Omega 3), oferuje różne preparaty, często wątpliwej jakości, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na zanieczyszczenia dioksynami, rtęcią i ołowiem!